20 frågor och svar

 
 
Matte lånade 20 frågor från vovve.net och tänkte svara för Heimo. 
 
1 Vilken pälsvård behöver din hund? Fäller den mycket? 
 
Heimo utvecklas till Heimo Hårfager och har kommit en bra bit på vägen, men har en bit kvar så har inte börjat fälla så mycket än, men det kommer. Matte har börjat borsta han lite då och då och vad matte förstår så har den svenska lapphunden väldigt fin och lättskött päls, bad ibland och borsta nån gång i månaden? får återkomma med detta svar när Heimo utvecklats till Heimo Hårfager. 
 
Heimo snart Heimo Hårfager 
 

2 Vilka aktiviteter gillar din hund? Vilka gillar den inte? 
 
Han gillar det mesta, älskar att vara med. Det han och matte pysslar med mest är ju olika former av nosarbete, lydnadsträning och häng, bus, mys på gården och i skogen. 
 
Gillar inte är svårare, men kanske gå i koppel, men det är mattes fel för hon tränar det så sällan,,,men Heimo är ingen koppelhund. Han är inte heller så mycket för att åka in till bebyggelse,,,,(stad, by osv,,,)

3 Hur är din hunds hälsa? 
 
Frisk och tålig, man kan räkna på en hand hur många gånger han varit dålig i magen och med tanke på allt möjligt skit han får i sig så är det ett under och matte tror det är ett bra kvitto på hur frisk han är. 
 
och förhoppningsvis får han fortsätta vara frisk, matte är ju en riktig hönsmatte och ganska orolig att han ska dra på sig nån åkomma, men vi får hoppas att han får vara frisk. 

4 Vaktar din hund dig eller saker? 
 
Redan från första stund har han haft en stor bytesmedvetenhet och ett behov/en vilja att vakta föremål han hittat/tagit/fått tag på och det har varit en stor utmaning att komma till rätta med och tack vare att inte göra sig till en konkurent kan man säga att matte nästan är i hamn med detta. Det gäller att tänka till hon skulle nog kunna ta det mesta från Heimo nu, men måste fortfarande tänka till hur hon ska gå tillväga så att det de byggt upp inte raseras. Det går inte att bara gå fram och plocka om han hittat en skattgömma tex en rävs jaktbyte utan matte använder sin list och visar att hon inte konkurerar med han; hon kanske tar det men ger tillbaka och låtsas att det är en buse och sen lämnar han det. Det handlar så mycket om sin egen energi och förhållningssätt, matte är så tacksam över Eva Bodfäldt, det är hennes metoder matte använt och använder sig fortfarande av.  

5 Hur är din hund att träna med? 
 
Exemplarisk och väldigt rolig har en grym arbetsvilja

6 Hur är din hund mot människor? 
 
Gladast, kanske lite ofin ibland och ska stjäla kyssar

7 Hur är din hund mot andra hundar? 
 
Glad, intresserad och vill gärna busa, kan ibland skälla lite om han vill fram och inte kan eller är i koppel och ser hundar, men det är så olika beroende på situation,,,

8 Vad tycker din hund om skötsel? 
 
kloklippning berör honom inte det är en ganska mysig aktivitet, bad är inte favorit sysselsättningen, men går med på det och står still, borstning har blivit en trevlig och mysig aktivitet

9 Är din hund kelen? 
 
Ja och blir mer och går utvecklingen åt detta håll så blir det en knähund inom kort.

10 Håller din hund sig nära dig när ni är ute och har ni bra inkallning? 
 
Det är olika, han har alltid koll på vart matte är och är det mörkt håller han sig väldigt nära. Han är unghund nu så matte håller inte på att kalla in i tid och otid, och ibland stänger han öronen när man kallar på han. 

11 Skäller din hund mycket? 
 
Vad menas med mycket? Han skäller inte i tid och otid, men han varslar när det kommer någon till gården och han kan boffa ute till saker han inte han inte vet vad det är samt till djur han jagar bort osv. Ibland är han lite gapig, men går ganska lätt att stilla han och det där utvecklas i takt med den stigande åldern. 
 
Är på gång att börja prata för att matte ska ta ner busen i trädet

12 Är din hund rädd för något; i så fall vad? 
 
Ne, men han kan se lite spöken, och det hör ju till åldern...

13 Vilka fem ord skulle du använda för att beskriva din hund? 
 
Underbar, klok, arbetsvillig, gladast, rolig

14 Tycker du att din ras verkar ha några särdrag jämfört med andra raser? 
 
Frisk och tålig, den perfekta rasen helt enkelt

15 Vad var lättast att lära din hund och vad var svårast (som ni kanske inte har lyckats med än)? 
 
Han är väldigt lättlärd och vill lära och träna dock hoppar han fortfarande upp på köksbänken och går upp på köksbordet. Det som har varit den störta utmaningen har varit det här med vakt av föremål/byten han hittat/tagit, men med tålamod, rätt metoder och kunskap är det där på väg bort, men han fortfarande en liten väg kvar. Han är även ganska hoppig fortfarande samt hans bajsätande har matte inte heller lyckats få bort, men med tiden förhoppningsvis...
 
16 Var rasen som du trodde innan du skaffade den? 
 
Matte visste att det är en underbar ras som är tålig och trofast, men hon kunde ändå inte föreställa sig hur underbar och perfekt den verkligen är.. Det är konstigt att inte fler som tävlar och tränar har svensk lapphund med tanke på hur lättlärda, arbetsvilliga, glada, pigga och roliga de är. 

17 Hur länge kan din hund vara ensam? 
 
Han kan garanterat vara ensam mycket längre än vad matte lämnar han, men vad han vill är ju en annan sak, han vill vara med mest hela tiden, så han lämnas bara när det är nödväntigt vid jobb osv...

18 Har din hund mycket jaktinstinkt? 
 
Ja och han har helt klart potential att utvecklas till en bra jakt hund om det är den vägen man vill gå, han är även bra på att hitta och ta djurspår däremot så följer han dem inte så långt än. 

19 Vilka egenskaper tycker du att en ägare till din ras bör besitta? 
 
Medvetenhet om dess ursprung och vad den används till genom tiden och fortfarande används till. Du bör tycka om att vara ute och även bo så den kan vara lös (du behöver inte bo i skogen, men ha nära till skogen). Med risk för att få arga människor efter sig så vill matte ändå påpeka att det inte är någon stadshund, tänk på dess ursprung och vad den används till; vall, jakt och vakt. 

20 Kommer nästa hund bli av samma ras?
 
Absolut, ingen tvekan om saken
 
 
 
 
 
 
 
Första snöbadet för Heimo blev i helgen
 
 
 Här kommer jag

Kommentera här: