Tankar kring hunduppfostran

 
  • Det ska vara roligt att ha hund och det är det viktigaste tror matte för då är det den energin då strålar ut till hunden. Om man är på dåligt humör ska det aldrig gå ut över hunden, låt bli att träna den då.
  • Tålamod är otroligt viktigt, andas räkna till tio istället för att gapa åt hunden. Bestraffning går bort. Matte tror inte på att bestraffa hunden, klart kan hon säga nejsluta, fy och usch eller skaka på huvudet åt Heimo, men hon gapar inte och bannar han inte. Hon sku hellre aldrig isolera han som bestraffning. När Heimo är vild och övertrött eller uppjagad av glädje om någon kommer eller så så kan hon lugnt lyfta han till hallen så får han ligga där med nått ben och när han lugnat ner sig får han komma in. Heimo har ju lärt sig att inte tugga på bord mattor osv men ibland kan han inte låta bli då kastar matte dit ett ben eller buse så då börjar han på en gång med det hon kastar dit. Det händer också ofta att han kommer självmant med en buse inomhus och det brukar matte alltid uppmuntra så då busar de ett tag. Matte tänker att det är ju jätte bra att han visar att han vill busa istället för att börja bita på något han inte ska bita på. Avledning är en bra metod, att ge en kluring eller börja busa eller träna nånting när hunden är på lite tjorvhumör. 
  • Läs på, även om du tror dig veta allt. Det lönar sig i längden sen ändras och råd och rön. Man får ofta höra ''du måste visa vem som bestämmer'' ja absolut så ska hunden veta att man är ledare, men du kan ju visa det på olika sätt och du kommer dit på olika sätt.Matte är så oerhört tacksam för Eva Bodfäldt, hon hade läst tidigare henne när hon hade sin andra hund, men körde fortfarande med det där att ta ihop med hunden om den tex morrade och vaktade saker. Det funkade bra på boxern och den gjorde en gång och aldrig mer. Heimo däremot hade matte lyssnat på det där du måste visa vem som bestämmer ta ihop med hunden brotta ner den osv, hade hon idag haft en arg hund kanske tillåme ett sånt där skräck exempel som man hör om att man inte kan komma in i rummet när de äter osv,,,Heimo vaktade ben, busar, sånt som ramlade ner, sånt han hittade ute osv redan första veckan, fick han tag på nå fick du inte bort det, han sprang iväg och hade du fast han så lät han som en motor spottade och fräste högg osv. Istället för att bråka kastade matte dit godis, jagade inte honom när han fått tag på nå utan kastade dit godis, berömde honom när han hittade saker, tog inte ben ifrån han (gick förbi och slängde godis till han), lät hans mat vara ifred, osv, Nu vaktar han inte för matte, klart det är inte helt borta, han kan ju fortfarande hitta saker som han vill ha för sig själv, men det är som mer på ett busigt sätt ;titta vad jag har vill du ha det ta det då, jaga mig, men matte jagar inte utan berömmer han för det han hittar slänger dit godis osv, han släpper saker självmant för att få godis ex vi var i skogen han hittade ett papper matte sa lämna han ämnade hon kastade dit en godis, en annan gång han hittade ett papper han tittade på matte och han släppte det direkt och matte kastade dit en godis (hon sa aldrig lämna). Det är träning, träning träning det handlar om men det blir en lycklig hund och lycklig matte.  
  • Hitta en aktiveringsform som passar hunden och dig själv, men hunden i första hand. Matte och Heimo tränar mycket sök samt lydnad, men än så länge är Heimo så pass liten tycker matte så det blir korta pass. De är också mycket i skogen och bara vandrar, hänger och myser de är också ute på gården och pysslar med allt möjligt. Heimo är med så mycket det bara går. De har ju ockås tänkt att börja med spår och kanske agility när Heimo blivit äldre. Det blir också väldigt mycket bus och lek och där vävs det ju inte en hel del lydnad. Sen så återstår att se hur det blir med jakten, matte vill inte förvägra han något om det sku visa sig att han är en jaktchampion. 
 
 
Det börar bli mörkare och det ljusnar senare så de får skjuta på morgonpromenaderna. Matte hoppas att det snabbt kommer snö så det blir ljusare annars får det bli pannlampa så de hinner innan matte åker på jobbet eller så får det bli sök pass och annan aktivitet på gården innan jobbet och promenad när matte kommer hem..
 
För övrigt så gjorde Heimis världens sötaste sak idag han fick ett nytt ben så tog han det hoppade upp på kökssoffan började kraffsa i kanten där det låg en kudde sen la han ner benet och efter det började han puffa med nosen runt omkring i tyget på soffan. Som ni förstår så gick det inte så bra att gömma benet och matte skrattade så mycket men försökte kväva skrattet så istället satte hon i halsen och då kom Heimo och sku rädda henne så tyvärr blev han avbruten i sitt gömmande.  
 
 
Mattes finaste skatt
 
 

Kommentera här: