den svenska lapphundshanen

får leva!
 
Matte blev lite mörkrädd när hon läste att 17 lapphundshanar hade kastrerats eller tagit bort pga beteendet, nu kan hon inte uttala sig om just dessa fall, men det är en skrämmande siffra. Hon hade inte heller tänkt att kasta sig in i diskussionen men kunde inte låta bli. 
vad kan det bero på? fel på deras mentalitet? Understimulans ? felaktig användning?missförstådd?
eller har du skaffat fel hund/ras/individ? är det fel marknadsföring på rasen? 
 
Det är en aktiv sällskapshund, jo matte håller med att den kan marknadsföras som det, men räcker det? Det är en arbetande hund, en urhund som har kvar de flesta av sina grundegenskaper. Vissa individer har mer än andra och speciellt en hane. Heimo till exempel han är MYCKET hund som kräver mycket både fysisk och psykisk stimulans. Tur att det var just matte som fick Heimo annars kanske han hade varit en av de där 17 (ryser när hon tänker på det). Matte tycker det är viktigt att en hund får vara just en hund och att en hund kan ha vissa egenskaper som kanske anses som oönskvärda, men det är väl då man ska träna? eller och vissa beteendet och egenheter kanske man bara får ta? (tex matte hade ju tänkt att Heimo skulle bli utsällningschampion, men han tycker inte om att okända ska klämma och känna på han så då fick det accepteras)
 
 
 
 
Den fantastiska lapphundshanen.
 
 
 
Heimo har fått en ny uppgift; att dra,och det funkar bra. Han har ej vart så pigg på att dra tidigare men med träning och med att se det som ett arbete så funkar det fint. Han har även fått prova skaklar och det funkade också bra däremot så väntar matte på en ordentlig och måttbeställd dragsele från björkis som ska fästas i skaklarna så än så länge får det bara vara med lina. 
 
   
Heimo och matte älskar vintern.