Den påhittige svenska lapphunden

 
 
Heimo har gjort det igen eller han gör det hela tiden, alltså tokiga saker som egentligen är ganska naturliga, men ändå. Matte och husse har ju delat hundgården med anledning av deras senaste sammandrabbning, men endast med kompostgaller då det är för mycket snö för att sätta de sektionerna som är kvar så matte satte in dem i varsin sida innan hon for till jobbet på onsdag och när hon kom hem så stod de glad i hågen på samma sida och skällde glatt.... Heimo den skurken har såklart hoppat över till den finska spetsen, han ville väl inte vara själv förmodligen,,, Matte kunde inte annat än att skratta, fota och ta ut han därifrån,,, i helgen ska hon bygga på nå annat sätt,, för det är ju ej bra om han hoppar över han kan ju skada sig. Nu: nödlösningen igår och idag blir att den finska får vara inne och den svenska får vara ute...Nog för att de säkert hade kunnat vara tillsammans i hundgården, men matte vill inte riskera att de blir nå blodvite, nog för att de aldrig slagits i hundgården,,,
 
 
Kvällsprommis
 
 
Mer spår efter björnen hittar skurken igår,, nosa och smaka lite,,
 
 
 
 

Antibiotika och koppeltvång

har varit Heimos verklighet i 5 dagar, men nu är det slut på det, nog för att matte har haft han utan koppel en del iaf. Varför det då? jo tydligen tror dessa hundar att de är hundkampare och har slagits igen och denna gång rejält den fisnka spetsen fick sy i skallen, samt blev rakad bakom ena örat och under ena ögat. Det svenska lapphunden däremot haltade rejält på ena frambenet och hade även en hål där från en tand så han blev ordinerad antibiotika, smärtstillande/antiinflamatoriskt och vila. Han ska äta smärtstillande/antiinflamatoriskt ytterligare 5 dagar och ska ta det lite på det lugna, men han haltar inte och såret läker fint så han får vara lös iaf, men kortare turer med mer tankearbete istället för fysiskt arbete. Heimo är ju van att vara väldigt aktiv så de senaste dagarna har han varit pigg och lite extra busig så matte har fått hitta på lite lugna tankeaktiviteter, de har tränat lite nosarbete inomhus samt apport och skall matte säger prata.  
 
 
 
Liten och ynklig
 
 
Dagen efter deras slagsmål var Heimo så ynklig sov mest och haltade grovt.
 
, Det blev veterinär på morgonen efter deras sammandrabbning såhär såg såret ut, det har gått bra att tvätta, men matte har däremot fått passa han från att slicka där, hon har inte velat ha krage då de provat och Heimo har blivit lite från vettet och försökt krafsa av den vilket matte tänker inte är något bra för såret så då har det varit lättare att säga åt han när han slickat och avleda så har han slutat . 
 
 
 
 
Äntligen slipper jag koppel:)
 
 
Såklart fick Heimo ta med favoritbollen på tur..
 
 
plötsligt släpper han bollen och börjar spåra nå, matte ska gå och titta vad han hittat, neeej björnen har vaknat, matte kallar in skurken, Heimo vill fortsätta spåra och springer en bit till, men matte ropar igen då kommer han motvilligt skäller lite för att visa sitt missnöje! Du ska inte bli nån björnjägare säger matte, det blir att avbryta den morgon promenaden för matte vill inte att Heimo ska spåra upp nån hungrig björn som just kommit från idet.
 
 
 
 :)
 
 
 
så kan det gå...

En arbetsvillig svensk lapphund

 
 
 
vid namn Heimo springer gärna och fort och speciellt när det gäller att söka, spåra, valla in den finska spetsen, hämta saker osv. Det märks tydligt att han tycker om att arbeta och matte tränar många olika saker, främst nos och lydnadsarbete. 
 
Matte har under en tid försökt hitta nå kurser för hon tycker det är dags för skurken att träna tillsammans med andra, men det är inte så lätt. Hundklubben på centralorten (3mil ifrån) anordnar sällan kurser så de får söka sig längre bort, för ett tag sen hittade matte en helgkurs i nosework (13 mil bort) men den var full samt en lydnadskurs (21 mil ifrån, där husse jobbar så de hade kunnat hänga med han sen för det var just på hans jobbvecka som den var, men den hann också bli full) sen finns det ju ganska många kurser i en stad (23mil ifrån där även mattes mamma bort så där hade de kunnat hänga med henne sen) men de har mest kurser på kvällstid på veckorna och det är ju lite svårt för matte och skurken att köra fram och tillbaka i flera veckors tid, nä det går bort. Nu har matte i alla fall hittat en viltspårkurs (13mil ifrån ) som går på söndagar som hon anmält dem till och den startar i maj, så hoppas att de kommer med och matte har även mormor och stuga där så då kan de vara där också om de har lust.     
 
Hemmavid så tränar de en hel del och det är otroligt roligt tycker både matte och skurk.Här för ett tag sen så var det mycket kommando stopp i fokus och matte utvecklade även det genom att säga stopp han sku vända sig och sen invänta annat kommando. Det har också varit fokus på fotgående och speceillt med platsläggande under gång, och det var lite trixigt tyckte matte just det där att han sku lägga sig på en gång, men till slut satt det de har dock pausat det lite grann för matte vill inte nöta, men hon slänger in det ibland. Det har också varit en del dirigering, och det kommer naturligt när de är ute och går på myren för matte vill inte att Heimo ska trampa i skidspåret när de inte åker skidor så hon då dirigerar hon om han till annat spår, han hajjade det ganska fort de har även tränat lite dirigering på matskålar. Just nu har faktiskt fokus legat på att inte kommendera så mycket utan mest att Heimo ska följa matte för att han vill inte för att hon säger det och skaren har hållt bra så det har blivit många upptäcktsfärder i skogen både på skidor och gång och då måste skurken hålla koll på matte för att veta vart hon tar vägen. De har busat mycket, matte har gömt sig, klättrat i träd, sprungit iväg från Heimo, han har fått jaga och leta och smyga, matte har hoppat fram bakom träd, kört tittut, gömt busar, följt spår, ja allt möjligt. Det är väldigt svårt att finta bort Heimo när han har sånn stenkoll, men det märks att han tycker om jakten lika mycket som letandet. 
 
meen helt kommandolöst kör de inte ex imorse när de var och skurkade omkring i skogen de kom till en liten backe matte kommenderade stopp Heimo stannade och vände sig om och väntade på matte när hon kom fram så var det lämna bollen och ligg och stanna och sen rullade matte ner bollen, när bollen kommit en bit kommenderade matte varsågod och skurken skurkade illa kvickt och hämtade bollen när den rullade. 
 
 
Det blir också en hel del sök och uppletande och det är en väldigt uppskattad träningsform. Det blir både personsök och föremålsök och matte brukar för att få han att apportera snabbt gömma en sökbuse som inte är hans favorit så när han hittar den blir han belönad med en buse han håller mer kär och detta har tagit apporteringen till en helt nivå och han galloperar till matte, men en bit kvar han blir så ivrig och vill ha busen att han släpper den när han är nästan framma vid matte, då det är att finslipa lite på överlämnandet. Matte började ju med det för att han blev ibland lite busig och ville springa iväg med sökbusen eller bara sega med att komma för han ville inte bara lämna den för godis, men nu kommer han ofta tillbaka med den för att han vill söka igen, så det blir lite olika tillvägagångsätt, men matte tror i alla fall att det är bäst väg att gå att slipa på överlämnandet istället och att han vet att han får sin favorit belöning, men framtiden får utvisa...