Heimo Hårfager på viltspår

 
Igår var det första kurstillfället med hund på viltspår och eftersökskursen som Heimo och matte går. När de kom dit där de sku vara så fick skurken vara kvar i bilen medan de la spår varken matte eller Heimo har varit med om spår så det var spännande för dem båda. De la blodspår och drog en äklgklöv i spåret och satte snittslar så de sku se vart spåret gick. När de var färdiga med Heimos och en annan hundsspår så kommer renen och springer över Heimos spår, det kanske inte var den bästa förutsättningen för en hund som ska spåra första gången att den har en ren som korsar spåret, men de visste ju om det så om han viker av sa kursledaren att matte sku korrigera.
 
Sen medan spåren sku ligga så hämtade matte skurken från bilen så han sku få lite miljöträning, Han gapade lite när han kom ur bilen (han måste ju påkalla allas uppmärksamhet och berätta här kommer jag). Han skällde även en del på hundarna han ville så gärna busa med dem, den enda hunden han fick hälsa på var en liten jämthundsvalp och då sku han förstås busa på en gång. Däremot fick han hälsa på fler människor. Han fick väldigt mycket beröm för sin vackra päls (han är ju Heimo Hårfager så) samt för sitt fina och glada sätt och även för att han är så fin utseendemässigt. Det pratades även en del utställning och det ska tydligen vara en nationell utställning där på orten i sommar, så vi får väl se hur det går när han ska ställas när det är kennelträff om han ska ställas där också.  
 
När det var dags för Heimo att spåra så visade han stor nyfikenhet för blodet och snosade mycket på starten och matte peppade han åt rätt håll så han inte sku fastna där. Han gick med nosen i backen hela vägen och följde spåret bra och vek inte av där renen gått. Han hittade klöven och var nyfiken och matte peppade han och han blev lite väl ivrig och sku försöka bära den till rastplatsen. Det var en hel älgklöv så den var tung och stor och alldeles för stor för en lapphundsmun men skruken gjorde sitt bästa, men till slut fick han lämna den. Matte blev lite nojig att han sku få fel i munnen om han sku bära den hela vägen. 
 
Det var riktigt bra och kul tyckte både matte och skurk så det blir fler tillfällen och matte ska börja lägga nå spår hemma också. Det är så nyttigt med miljöträning också och matte är väldigt nöjd att hon hittade och anmälde sig till kursen. De får ju också ta del av andras erfarenheter också vilket är jätte intressant tycker matte. 
 
Annars då?
 
Jo det är ju vårflod och översvämming här så de kan inte gå i skogen här hemma utan måste åka en liten bit för att komma någonstans där det är någolunda torrt (eller där man kan ta sig ut utan att bada). Det blir mycket koppelträning efter vägen något som matte tycker är sååå tråkigt. Det blir också en hel del bus och träning på gården, vilket är kul för både Heimo och matte. Det blir också en hel del häng ute på gården, nu när gårdsjobbs säsongen drar igång. (det är alltid jobb på en gård men på våren/sommarn är det alltid mycket mer)
 
 
 
 
i skogen baki husses föräldrar
 
 
 
 
 
 

Klok hund, stolt matte

 
 
 
 
Heimo och matte var på miljöträning som ven kan kallas mentaltest. Heimo och matte bor i skogen och Heimo spenderar den absolut största delen av sin tid där, och även om han ska spendera största delen av tiden där måste han ju ändå fungera på andra plaster. På fredag drog matte och Heimo till mattes mamma ''stadsmiljö'' det blev inte att de drog till citykärnan utan de hängde på mattes mammas område. Meeeeen det är då nog träning för skurken, mycket folk och hundar. Matte har ju bävat lite, men det sku hon inte ha behövt, på deras koppelpromenader gick Heimo utan att dra i kopplet och skällde inte på varken människor eller hundar, han gav ifrån sig nå pip åt nå jmt hundar som stod och skällde på han samt när de var ute på mattes mammas innergård kom det en arg jack russel som skällde som en tok och då skällde han lite grann, men det var först efter att den andra gapat en längre stund. Han gapade ju också när han hoppade ur bilen samt när han kom ut genom matte mammas dörr, men det är ju som första intrycket när han ser allt det är som att han ska berätta här kommer jag! Det avr samma när vi var hon veterinären (hos Heimos uppfödare)  när han kommer dit gapar han och sen när han går är han tyst. 
 
 
Han skötte sig så bra och matte var såååå imponerad av sin unghund. MEEEEEn en sak är säker, matte tänker aldrig flytta till sån bebyggelse, det dammar från asfalten/gruset, det är smutsigt och skräpigt, hon får vara nervös när han går i gräset att han ska få glas i tassarna, de såg välldans mycket glas, folk och hundar överallt, näää nog trivs de bäst på landet i skogen där hunden får springa fritt och det alltid finns saker att pyssla/jobba med.
 
När de kom hem så badade matte Heimo, så nu ska matte och den rena glänsande hunden ut i skogen. Matte kom förövrigt på en smart sak att ha koppel och ett smalt halsband och knyta fast han i duschen, när han badas, inte för att han går någonstans, men det är som en säkerhet och speciellt när han är färdig blir han lite ivrig och vill gå och då kan matte i lugn och ro trycka bort lite (mycket) vatten från tassarna/benen och så kan hon hålla draperiet för så han får skaka bakom det.