Föremålssök i snön

 
 
 
 
 
 
 
 
är inte det lättaste, men en rolig och bra aktiveringsform. Matte märkte att det var lite problematiskt för Heimo och matte att hitta busar som matte kastat iväg i djupsnö (det har försvunnit flera busar på det sättet för om Heimo kanske hittar dem kan det bli att han trycker ner dem längre i snön och sen hittar han ej igen dem) så matte kom på att hon sku köra föremålssök i snöhögarna på gården. Heimo nappade direkt på idéen så det är vad de pysslat med utomhus både i mörker och ljus och både med störning och utan. Störningen har blivit Isku som varit ute samtidigt och jagat Heimo och skällt på han så att Heimo blivit frestad att hänga med han istället för matte. Den finska spetsen kan inte störa den svenska lapphunden i söket, däremot när det gäller apporten som det har varit sisådär med nu på slutet så blir Heimo väldigt lättstörd och springer hellre och ska härja med storebror när han hittat busen istället för att komma till matte. 
 
 
När de varit ute själva har apporten fungerat bättre, men matte har sänkt sina krav lite och han behöver bara komma till henne med den så busar de med den han behöver inte lämna över den varje gång, sen också om han lämnar den så får han belöning och tillbaka den på en gång. De tränar även mycket på överlämnande och att lämna i andra situationer också tex när de busar ex Heimo har en buse, de kampar lite med den, matte springer iväg och Heimo springer efter för att få kampa mer, de kampar lite mer och matte springer iväg igen med Heimo efter, matte tar tag i busen säger lämna Heimo biter tag och funderar sätter sig ner, släpper busen matte berömmer och ger busen blixtsnabbt tillbaka, Heimo springer iväg, matte åt andra hållet Heimo kommer efter, matte vänder sig om de kampar osv men sen kanske matte säger lämna när hon är en bit ifrån och Heimo funderar sen lämnar han och matte säger varsågod sen springer hon iväg, allt för att inte konkurera. Det händer också att Heimo springer iväg med busen och vill ha den själv. Han lägger sig i en snöhög och biter på den. Ibland gör matte ett lite test för att se hur långt de kommit i det här konkuransförhållande (som hela tiden utvecklas åt rätt håll) så igår gick hon fram när han låg och bet på en favoritbuse sa lämna Heimo såg lite fundersam ut när matte kom, ungefär; ska jag springa iväg eller??? men skurken låg kvar spottade ut busen och matte kastade godis sen gick hon därifrån.
 
Matte har hittat bra metoder och förhållningssätt för att bemöta det här med konkuransen och det utvecklas hela tiden till det bättre och nu är det bara lite finslip kvar. Den största utmaningen i träningen är att få bort det impulsiva hoppandet tex när Heimo vill ha en buse av matte så hoppar han för att få den, han vet att han ska lägga sig, men han blir så till sig så han hoppar och sen kommer han på sig så lägger han sig. Det är inte alltid det händer han kan likväl, när matte har fått överlämnat en buse av Heimo, lägga sig ner och vänta tills hon kastar iväg den. Det är bara att träna på för han är klok som en bok och hajjar snabbt bara det att det inte är så lätt alltid att styra det där impulsiva, han vill ju så gärna och han vill ju så gärna göra rätt, men det spritter i kroppen och han blir ju lite övertänd och den energin är ju bra gäller bara att ta hand om den på rätt sätt se det som nå positivt och hitta rätt sätt att bemöta denna energi och ta användning av den. 
 
Nu väntar Heimo och matte på lite ljus så de kan gå ut på tur. Det är skönt att få gå en sväng utan pannlampa, men nu blir de två för nu ska matte vara ledig en tag så då kan de gå både morgon och eftermiddagssväng i någolunda ljus i alla fall:) 
 
Ut på tur aldrig sur!

Kommentera här: